Pesto Genovese enligt Vidde
Den italienska maten är uppskattad och hyllad världen över för fina enkla råvaror och underbara smaker. Varför inte laga till en härlig Pesto att äta tillsammans med nykokt pasta och tomater?
Ingredienser:
- 1 stor kruka Basilika
- 3 msk Pinjenötter
- 3 klyftor Vitlök
- 1,5 dl Olivolja – variera efter smak
- 100 g Parmesanost – variera efter konsistens
- Ev. salt efter smak och behov
1. Rosta pinjenötterna lätt i en stekpanna och lägg de i en skål tillsammans med vitlök och basilikabladen.
2. Mixa med stavmixer tills blad och nötter är finfördelat.
3. Fortsätt mixa men häll i oljan samtidigt. Börja med att droppa i den och avsluta i en långsam stråle.
4. Blanda i parmesanosten tills du får en lätt trögflytande sås. Behövs ytterligare sälta, smaka av så osten.
Häll över i en burk och ställ din Pesto i kylen medan du exempelvis kokar, som på bilden, Farfallepasta, delar körsbärstomater och dressar på en bädd av blandad sallad. Ringla din nygjorda pesto över eftersmak och strö lite extra parmesanost över den varma pastan och njut.
Får du pesto över, fyll på lite oljvolja överst i burken så håller den sig ungefär en vecka i kylskåp.