• Sok
    Generic filters
    Exact matches only
    Filter by Custom Post Type

Underhåll av marmor

Marmormosaik sköteselråd

Marmormosaik vid diskbänken, spisen eller i duschen är ställe var man ofta hittar marmormosaik, detta är ställe som oftast utsätts både för fet, smuts, kalk, schampo och andra produkter som påverkar marmorn finish och livslängd. För att skydda din marmormosaik mot skador, blekning eller att den vitrar så är det att rekommenderar att man impregnerar marmorn, detta gäller dock de flesta kalkstenar eftersom en del hushållskemikalier påverkar marmor negativt. Bästa sättet är att förbygga och impregnerar innan man sätter mosaiken.
Om ni impregnerar marmormosaiken innan ni sätter den i fixen så minimerar ni risken att få fix eller fog i marmors porer, läs mer om detta i menyvalet ”Installation”.
När ni impregnerar marmorn så gör ni det för att ni inte vill att fet, smuts, kalk och andra önskvärda produkter skall tränga in i stenen, impregnerar ni stenen så är det dessutom väldigt lätt att underhålla, bibehålla snygg samt att förlänga livslängden.
Impregnering kan ni köpa i er närmsta bygghandel eller i er online butik, det finns många olika fabrikat av stenimpregnering, viktigt är att den är avsedd för marmor eller kalksten. När ni applicerar impregneringen så följ instruktionerna på flaskan, lämpligast är att man applicerar det i omgångar.
En vanlig fråga är hur många gånger man skall impregnera natursten, svaret på frågan beror helt och hållet på hur utsatt mosaiken är. En mosaik installerad i en dusch, där vattnet har hög kalkhalt och där vattnet lämnar märke efter sig, då kan impregnering behövas 2 gånger om året, andra ställe kanske bara behöver var 18 månad.
Shoppinglista
– Diskmedel eller rengöringsmedel för marmor
– Stenimpregnering, finns från många tillverkare, det viktiga är att det är avsett för marmor eller kalksten.
Att absolut INTE använda i kombination med marmor, nedan produkter är inte förenliga med kalksten då det kan ge frätskador samt få marmorn att sakta vitra bort.
– Ajax, Cillit bang eller liknande rengöringsmedel
– Ättika, citron, salt eller stålull
– Hårfärgningsmedel, blekmedel eller andra skönhetsprodukter som man normalt är försiktiga
med.
Om ni mot all förmodan i framtiden skulle uppleva er mosaik blir matt och livlöst. Så finns det samma möjligheter som med ett marmorhandfat, man kan helt enkelt polera upp det så det ser helt nytt ut.

Uppdaterar…
  • Du har inga produkter i varukorgen.
Information om leveranstider