• Sok
    Generic filters
    Exact matches only
    Filter by Custom Post Type

Mosaik till badrum

Mosaik till badrum - Kollektion av kakel och klinker | Hill Ceramic ®

När man söker kakel och klinker till badrum så vill man ibland ha mosaik till duschen, vi har plockat ut antal serier som både har kakel, klinker och mosaik kombinerade. Detta kan vara en hjälpande hand när just fallet u duschen styr vad man söker.

 

Vad är mosaik

Mosaik är ett samlingsnamn, begrepp, på vad vi idag refererar till små bitar av sten, kakel, mosaik eller glad som tillsammans, ofta monterade på ett ark, bildar ett mönster. Om det inte är ett mönster så kan det när det gäller keramiska plattor betyder mosaik att det är mindre variant av en kakel eller klinkerplatta som är tillverkad för funktion att kunna läggas där stora plattor inte är snyggt eller möjligt alternativ. Givetvis finns det mosaik gjord för dekorens skull. Mosaik fungerar då som en keramisk platta som blir en i ögon fallande yta i ett exempelvis kök eller badrum.

Mosaik i badrum och dusch

  • Estetiskt – En slät helkaklad vägg med en vit matt 20×50 cm kakel är snyggt, stilrent och fungerar i alla tillfällen. Det finns alltid badrumsinredning som tar plats på vägg och handdukar och andra produkter. Men ibland är det snyggat att någonstans på väggen sätta något typ av mosaik som dekor eller fond. Det kan vara som en hel fondvägg men också som en rad med mosaik som lodrätt eller vågrätt på väggen bryter av kakelplattorna. Många använder samma sten eller klinker som man valt som golvplatta och sätter på vägg som men då om golvklinker finns i mindre nedskuren variant.

Många av Hill Ceramic mosaik kommer monterade på tunna plastnät för att underlätta plattsättningen av mosaik. Ofta kommer de i storlekar runt 30×30 cm. Dessa ark är också gjorda för att man lätt ska kunna kapa de och på så sätt få ”bårder” på 10×30 cm att kunna dekorera badrummet. Mosaik är inte lika billigt som klinker men det går så här att på ett enkelt men effektivt sätt ätt hålla budget på. Om du ska klä en hel kvm med 30×30 cm ark med mosaik behöver du 11 ark för att täcka en kvadratmeter.

  • Funktionellt – Den nedskurna varianten av en större exempelvis 30×30 cm klinker är populär att använda runt en traditionell golvbrunn. Att få undan vatten på golv är ett av de viktigaste moment i ett badrum och fungerar inte detta kan det vara ett första steg mot en kommande vattenskada. Vart du än häller ut en större mängd vatten på golvet ska det rinna mot en öppen golvbrunn.

Om man trycker ner en klinkerplatta på ena kanten för få en lutning sticker den givetvis upp på andra sidan. Det blir ett väldigt ”taggigt” och inte speciellt funktionellt klinkergolv. Om man då skär ner den stora klinkerplattan i mindre storlek kan man fortfarande lägga ”samma” platta i på hela badrumsgolvet; det ser mer ut som en helhet än att man delar in golvet i olika zoner.

Hur stor är mosaik

Det finns ingen exakt definition på hur stor mosaik får lov att vara. Tillverkare av keramik brukar aldrig kalla bitar större än 10×10 cm för mosaik. Ofta är bitarna mindre när de är fyrkantiga typ 5x5cm eller mindre 2,5×2.5cm; om bitarna är i stavar eller andra oregelbundna former kan bitarna vara i helt andra storlekar och också utformningar.

Olika typ av mosaik

Det finns ingen speciell mosaik som passar bättre eller sämre helt hållbarhetsmässigt. Precis som klinker finns det mosaik som är frostsäker och kan monteras inte bara i badrum utan i alla utrymmen, även utomhus, och de plattor som måste sitta inomhus. Kvalitetsmässigt håller mosaik ingen annorlunda klass oavsett vart användningsområdet är.
Däremot finns det en mer eller mindre praktisk funktion och även estetisk där den senare mer handlar om vad du som kund tycker är snyggt! Hill Ceramic tillhandahåller en produkt och det är du som ska bestämma om du tycker om den eller väljer någonting annat.
Den praktiska funktionen är lite mer det sunda förnuftet. Med mosaik blir det mer fog och eftersom plattorna inte blir smutsiga utan det är fogen som tar skit bör fogens färg och myckenhet övervägas. En yta som ska vara lätt att torka av från fett och tomatsås i köket eller kalk och schamporester i badrum kanske inte ska ha en mosaik med relief-mönster eller vara direkt högblank om man inte är en rackare på att vara där med en putstrasa.

Skapa en egen blandning mosaik på vägg

Om du vill göra något riktigt udda kan man med redan färdiga plattor skapa en helt egen mosaikblandning. Leverantörer försöker ofta ta fram mosaikserier i ett par olika kulörer för att inkludera i samma serie. Vi tänker oss nu storlek 5×5 cm mosaikplattor på ett 30×30 cm ark eller 33×33 cm som båda är en standard i branschen. Om du ska täcka en vägg med mosaik och ska göra något galet så kan du givetvis köpa ett par ark från en mängd olika serier. Antingen drar du sedan loss bitar från plastarket de är monterade på eller så placerar du 30×30 cm ark på väggen efter egen smak! Resultatet blir ett magnifikt lapptäcke som inte lämnar någon oberörd.

Det du måste tänka på är att plattor, kakel, klinker, mosaik, är olika tjocka. Det innebär att de kommer sticka ut lite olika långt från väggen när du sätter mosaikarken. Effekten kan bli häftig med rätt belysning på väggen och framhäva mosaiken ytterligare. Om man vill ha en slät vägg ska man se till att på hela väggen lägga lit mer sättmassa och på det område som det ska sättas tjockare mosaik eller kakel ha lite mindre massa under plattorna.

Uppdaterar…
  • Du har inga produkter i varukorgen.
Information om leveranstider