• Sok
    Generic filters
    Exact matches only
    Filter by Custom Post Type

Vad är kakel

Vad är kakel

Terrazzo Retro

Vi brukar lite lättvindigt säga kakel och klinker när vi menar keramiska plattor på vägg och golv. Men skillnaden är stor. Klinker är golv- och väggbeklädnad medan kakel endast får sättas på vägg. Skillnaden ligger givetvis i hållfastheten på så väl lerans sammansättning, bränning samt glasyr. En kakelplatta tål inte samma belastning som en klinker. När man tillverkar en kakelplatta pressar man under tryck ihop lera och sand som man sedan glaserar och bränner. Lerorna är till kakel antingen röda eller vita; glasyren ovanpå är enfärgad eller mönstrad. Oglaserat kakel är ovanligt och opraktiskt på alla sätt.

Själva kakelplattan kan sedan fästas på lite olika sätt beroende på var den ska sitta och på vilket underlag. Ibland kan det räcka med lite silikon bakom eller kanske kakellim. Men i de allra flesta fall rekommenderas att man använder kakelfix för plattorna och sedan fogar mellan för snyggast resultat och hållfasthet. När kakelplattan sitter med fix finns det inte mycket som kan få den att släppa. Om den skulle göra det är det oftast fel fix.

Den vita kakelplattan

Den vita kakelplattan

Scale

Den symboliserar det rena, enkla och tidlösa. Det vita kaklet. Matt eller blankt är en smaksak men i ett mörkt rum speglar sig ljuset bättre och rummet kan upplevas som lite ljusare och större. En matt 30×60 cm platta är diskret i sin framtoning men väldigt elegant. Om man gillar kontraster är vitt alltid populärt eftersom det är tacksamt mot vad än du placerar bredvid.
För att variera och sätta lite effekt på en slät vit platta finns vitt kakel med mönster i. Lätt hamrad, vågig, för att ge lite effekt på en vägg eller med linjer och strukturerad yta. Populärast är ändå den traditionella Metro eller som den också kallas Biselado; kär platta har många namn. Vi menar givetvis de fasade plattorna som ofta sätts i tegelstensmönster, omlott, och som för tankarna till klassiska storkök. Metro som är en av de första benämningarna härstammar från de plattor som man monterade i Paris tunnelbanesystem i början av 1900-talet. Hill Ceramic har en otroligt populär 10×30 cm fasad platta till riktigt bra pris!

Den färgade och mönstrade kakelplattan

Om vi svenskar blundar och tänker oss ett kakel kommer de flesta att tänka på de klassiska 15×15 cm plattorna i gympasalens duschar. Det var också en populär platta i hemmiljö men man blandade gärna in någon färg, svart eller blått. Idag klassas dessa plattor som Retro och upplever en viss renässans men enfärgade plattor förutom svart och vitt har alltid haft svårt att slå igenom i Sverige.
Det som däremot är högsta trendfaktor idag är de färgglada och mönstrade plattorna med motiv från ex. Marocko, Marrakesh och Portugal. Med mönster och linjer hämtade från blommor och natur kommer de att pigga upp vilken grå vardagsmorgon som helst.

Ett av de mest populära mönstren genom tiderna är de kakelplattor som ska efterlikna marmor i utseende och i viss mån känsla. Framför allt är det den vita Carrara och den svarta Marquina vi letar efter. Vi har sett den i filmer, upplevt på hotell och sett i otal inredningssmagasin och marmor, som är ett av de mest använda byggmaterial som finns, har alltid fascinerat oss. Helt ärligt så finns det inget som står den äkta varan i känsla men den kräver sitt underhåll och är inte alltid lämplig i en vardag med kalk, fett och kemiska rengöringsmedel. En kakelplatta med marmorimitation däremot är helt underhållsfri och tvättas ren med en fuktig trasa med lite såpa.

Att sätta kakel i våtutrymme

Att sätta kakel i våtutrymme

Michelangelo Carrara

För privatpersoner är våtutrymme badrum. Väggarna här bör kläs med ett material som är inte bara snyggt och lättskött men också skyddande. Där är kakel ett alldeles utmärkt alternativ. Tillsammans med klinker på golv och kanske med inslag av andra plattor typ mosaik finns det ingenting som stoppar dina möjligheter till det perfekta badrummet. Det finns i de flesta fall inget heller som förbjuder dig att på ett fackmannamässigt sätt själv kakla ditt våtutrymme. Dock finns det regelverk och påbud kring hur man ska göra för att hindra vattenskador som är ett allt större problem i våra hem. Det ser så lätt ut i inredningsprogram på TV och Youtube men för en amatör kan man lätt stöta på problem väldigt snabbt.

Det grundläggande skyddet i ett våtutrymme är vad man kallar fuktspärr. Med detta menas ofta det tätskiktsystem som hindrar vatten från att röra sig genom kakel och fog in i vägg. Regler kring godkända material och tillverkare uppdateras och kompletteras ständigt och Hill Ceramic rekommenderar dig att ta reda på gällande regler innan påbörjande av projekt. Själva slutprodukten kakel, är dock att klassa som väggbeklädnad och ingår inte i begreppen tätskikt eller fuktspärr.

Så här delar du kakelplattor

Så här delar du kakelplattor

Oavsett om dina kakelplattor är 10×10 cm eller 30×60 cm kommer någon att behöva skäras till för att passa på väggen. Det är rekommenderat att du väljer att lägga skärytan mot väggen. Då kommer du automatiskt att dölja skarven bäst i hörn eller mot list. Att skära kakel är en konst i sig och har du aldrig gjort det tidigare rekommenderas lite övning. Om man inte känner en plattsättare brukar kakelskärare gå att hyra hos större byggvaruhandlare eller lånas mot en flaska whiskey av grannen med alldeles för mycket prylar. Ska du köpa en för eget bruk bör du satsa på en lite större med bättre grepp och arbetsyta.
När du sedan bokstavligt talat skär plattan, se till att den verkligen ligger dikt av måttbrädan innan du drar bladet och att hela kapningsprocessen sker i ett drag för säkrast resultat. Proffsen använder ofta en vattensåg och den klarar givetvis även den hårdaste klinker och granitkeramik. finlir används en vinkelslip eller en avbitartång. Ställen för finlir är runt kontakter, rörgenomföringar, hörn etc.

Plattsättare som debiterar lite extra brukar lätt sandpappra den kapade ytan innan montering. Anledningen sägs vara att glasyren spricker när man skär i plattan. Genom att slipa ner de flisor som uppkommer förlängs motståndskraften för slitage.

Välj alltid bra kvalitet på ditt kakel

Välj alltid bra kvalitet på ditt kakel

Montana

Det finns många prislägen på kakel och ibland kan man undra om kvalitet följer pris. Ofta är det så. Men framför allt är det viktigt att de kakelplattor du sätter är lika stora. Ett kakel som kostar några kronor mer är alltid bättre kalibrerade. Vi tar ett exempel: Du köper en andrahandssortering av gröna plattor storlek 20×20. Allt ser bra ut för ögat men när du börjar sätta kaklet blir fogen sned, trots att väggen är rak och fogen är lodad. Det beror då med största sannolikhet på plattans storlek; platta A är kanske 19,9×20,1 och platta B är 20,2,×20. Fogen är det som i detta fall kan rädda projektet. Enligt internationell standard får plattor lov att vara lite avvikande men om det är för mycket blir det inte helt lätt att få ett snyggt resultat. Kakelleran är ett poröst lergods och tillverkningen med torkning och bränning kan göra att det slår något. Våra tillverkare håller högsta europeiska standard för att minimera riskerna att sådant uppkommer.

Batcher och bränningsnummer

Varje gång du beställer kakel och klinker från Hill Ceramic kommer du få plattor tillverkade vid samma produktionstillfälle. Ett tips, i vart fall tills väggen är färdigkaklad, spara en kartong. På varje kartong finns nämligen en märkning, ofta med en sifferkombination och uttrycken Shade och/eller Tono; kan variera lite mellan tillverkarna. Detta är tillverkningens id-nummer på plattan. Maskinerna som tillverkar kakel ställs ofta om för produktion av olika plattor och även om tillverkningssätt och färgbad är samma är varje inställning är unik för tillfället. Detta kan faktiskt innebära att en vit 10×20 kakelplatta kan variera något både i färg och vithetsgrad mellan olika tillverkningstillfällen.

Ibland är olyckan framme och den händer amatörer som proffs; man slår sönder en platta för mycket eller räknar fel och måste beställa någon kartong extra. Se till att plocka fram en där sparade kartongen med Shade/Tono-markeringen och kontakta oss. Det ökar chanserna markant att hitta rätt vid efterbeställning.

Uppdaterar…
  • Du har inga produkter i varukorgen.
Information om leveranstider