• Sok
  Generic filters
  Exact matches only
  Filter by Custom Post Type

Vi har lärt oss att kakel har man på golvet och klinker kan man montera på väggarna. Men du vet om att eftersom klinker är så pass hårt bränt fungerar den utmärkt som både golv- och väggbeklädnad. Många klinker är dessutom är frostsäkra och tåliga nog att lägga i bilhallar, uteplatser och garage.

Vad är klinker

Vad är klinker

Pegaus

Det mesta påminner om varandra i tillverkningsprocessen när man ska göra kakel och klinker. Klinkern kommer att utsättas för hårdare påfrestningar och det kommer därför krävas lite annan struktur i lerorna som blandas men givetvis måste även glasyren vara mer hållbar. Precis som vid kakeltillverkning är lerorna antingen röda eller vita; glasyren ovanpå är enfärgad eller mönstrad.

Själva klinkerplattan är reptålig och slitstark. Glasyren gör att den blir spännande att titta på och det är kanske därför som klinker mycket sällan är enfärgad. Alla kan vi förstå fördelarna med att ha ett klinkergolv med stenimitation i på golvet i köket. Det är prisvärt, snyggt, underhållsfritt men framför allt ges så många möjligheter till färgsammansättningar.

Klinker till alla husets rum

Klinker till alla husets rum

Nefka

Så är det faktiskt Vi tycker det är så självklart med klinker innanför ytterdörren att vi tar det för givet, men det fanns en tid när vi inte gjorde det. När hushållen fick det bättre ställt och vi började resa mer gjorde kakel och klinker sitt intåg i våra badrum. Idag är hall och vardagsrum nästa stora marknad för klinkern. Men det ställer också krav på branschen. Ett hallgolv lätt att spola av efter leriga stövlar men vardagsrum?

Därför hittar vi nya sätt att påverka glasyren på dagens klinker och mycket för att omfamna samtiden. Vi tänker oss de stora marmorklädda salarna och inser att en fin marmormönstrad klinker är bättre anpassad för vår livssituation just nu. Den vackra kolmårdsmarmorn eller kanske minnen från den magiska resan till Marrakesh. Klinkern finns där att ge dig tillbaka minnen. utan att behöva städa ihjäl dig. Vatten och såpa. och lite kärlek är vad som behövs.

Klinkergolv är kalla golv

Givetvis håller ett stengolv en lägre temperatur än ett textil. Lika skönt som när golvet i hallen är avsvalkande och inbjudande på sommaren, lika ogästvänligt och kallt kan det upplevas vintertid. De flesta klinker från Hill Ceramic tål därför golvvärme. Vi rekommenderar alltid att du konsulterar en behörig installatör eftersom det finns lite olika parametrar att tänka på. Är det bara ett rum som ska ha golvvärme eller ska slingan löpa över flera? Elvärme är bra eftersom den har betydligt lägre bygghöjd men kanske drar iväg med andra kostnader när man inser hur skönt det är. Väg noga för- och nackdelar.

Hållbart material enl. PEI

För att du enkelt ska kunna veta vilken klinker tillverkaren rekommenderar finns den internationella graderingsskalan PEI. Denna klassificeringsskala anger hårdhet och rekommenderad platsanvisning:

 • PEI 0 – Endast för väggbeklädnad
 • PEI 1 – För barfotagång eller med mjuka sulor som på badrumsgolv
 • PEI 2 – Inomhus med lätt slitage
 • PEI 3 – För inomhusgång med normalt slitage som kök och hall
 • PEI 4 – För ytor som slits lite hårdare av smuts som entréer, ingångar
 • PEI 5 – All offentlig miljö

Vid varje klinker från Hill Ceramic framgår det tydligt vilken klassning produkten har. Notera att PEI-skalan inte tar hänsyn till frostbeständighet, dvs om plattan tål utomhusbruk.

Granitkeramik nämns ofta tillsammans med klinker. Denna typ av plattor har en annan tillverkningsprocess än klinker och lämpar sig utmärkt till utomhusmiljöer, garage, men givetvis även i privata hem som kök, hall och badrum. Granitkeramik är frostsäker och är därför inte PEI-klassificerad men skulle hamna över PEI 5.

Att sätta klinker i våtutrymme

Att sätta klinker i våtutrymme

Michelangelo Carrara

För privatpersoner är våtutrymme badrum. Väggarna här bör kläs med ett material som är inte bara snyggt och lättskött men också skyddande. Där är kakel ett alldeles utmärkt alternativ. Tillsammans med klinker på golv och kanske med inslag av andra plattor typ mosaik finns det ingenting som stoppar dina möjligheter till det perfekta badrummet. Det finns i de flesta fall inget heller som förbjuder dig att på ett fackmannamässigt sätt själv kakla ditt våtutrymme. Dock finns det regelverk och påbud kring hur man ska göra för att hindra vattenskador som är ett allt större problem i våra hem. Det viktiga gäller golvbrunnen. Det måste finnas en öppen golvbrunn dit vatten obehindrat kan rinna ner vid läckage var som helst i badrummet. inga kanter, förhöjningar eller lister. Det kan ibland bli problem en klinkerplatta som är lite större. Klicka vidare till denna länk för att läsa mer.

Det grundläggande skyddet i ett våtutrymme är vad man kallar fuktspärr. Med detta menas ofta det tätskiktsystem som hindrar vatten från att röra sig genom klinker och fog in i vägg. Regler kring godkända material och tillverkare uppdateras och kompletteras ständigt och Hill Ceramic rekommenderar dig att ta reda på gällande regler innan påbörjande av projekt. Själva produkten klinker ingår dock inte i begreppen tätskikt eller fuktspärr.

Klinker i pooler

Många swimmingpooler i hemmamiljö är klädda med en blå liner i något mjukt plastmaterial och det fungerar givetvis alldeles utmärkt. Men i de klassiska bassängerna är det alltid klinker som gäller och SPA-anläggningar visar sin prakt med guld och silvermosaik. Det är faktiskt bara du och plånboksstorleken som sätter begränsningen. Dock för du se till att det är en tålig klinker eftersom trycket i en pool är konstant och högre än vad du tror. Mosaikens små bitar är utomordentliga för poolbeklädnad. Det fix du använder måste också vara anpassat för poolbruk.

Svensk klinker

Svensk klinker

Ardenza

Tillverkning av keramiskt material för golv och vägg i Sverige har varit relativt liten. En fabrik som skiljde sig från mängden var Skrombergaverken utanför Ekeby i skånska Bjuv. Här drev man gruvdrift fram till 1965 och utvann kol. Kvaliteten var inte den bästa men slaggprodukten lera blev det gott av. För att få ordning på det hela startar man ett antal fabriker som fokuserar på bränt lergods där tegel och klinker kommer vi de dominerande tillsammans med porslin och lergökar.

Klinkerfabrikerna har levererat gods land och rike runt. Man hittar plattor från fabrikerna i tunnelbanesystem i London och St Peterburg, i många av bankernas lokaler i omnejden. Det mest prestigefyllda uppdraget är ändå Operahuset i Sydney vart tak är täckt med vita glaserade klinker från Skåne. Ryktet säger att varje tillverkningtillfälle översågs av arkitekten Jörn Utzon själv eller närmste man för att själv selektera vilka bitar som fick skickas. Fabriken fanns i svensk ägo via Italienska Riccetti Group som la ner tillverkningen pga. lönsamhetsbrist under 2008.

Batcher och bränningsnummer

Batcher och bränningsnummer

Pegaus

När du beställer klinker från Hill Ceramic kommer du få plattor tillverkade vid samma produktionstillfälle. På varje kartong finns nämligen en märkning, ofta med en sifferkombination och uttrycken Shade och/eller Tono; kan variera lite mellan tillverkarna. Detta är tillverkningens id-nummer på plattan. Maskinerna som tillverkar klinker ställs ofta om för produktion av olika plattor och även om tillverkningssätt och färgbad är samma är varje inställning är unik för tillfället. Detta kan faktiskt innebära att en svart 20×20 klinkerplatta kan variera något både i färg och vithetsgrad mellan olika tillverkningstillfällen.

Uppdaterar…
 • Du har inga produkter i varukorgen.
Information om leveranstider