• Sok
    Generic filters
    Exact matches only
    Filter by Custom Post Type

Altamura Scandinavia serien

Altamura Scandinavia - Kollektion av kakel och klinker | Hill Ceramic ®

Altamura Scandinavia Beige

Altamura Scandinavia, klinker I storformat med olika storlekar

Serien Altamura är en av de största från Hill Ceramic när det gäller så väl bredd som storleksmässigt. Klinkerplattan finns i sex olika storlekar med komplimenterade mosaik och dekorplattor. Det exklusiva marmor sten mönster som finns i plattans glasyr kommer i tre skiftningar med nyansera; ljusgrå, grå och mörkgrå. Ytan är antingen elegant matt polerad eller lyxigt blank polerad.

Vad ska man tänka på vid plattsättning

När du ska lägga Altamura klinker finns det ett par saker du måste tänka på, speciellt om det är de större plattorna som är aktuella. Först och främst är det trevligt att du talar om för plattsättaren att det är en klinker i storformat du köpt. Det är inte på något sätt lättare eller svårare med större klinker; det är planeringen av plattsättningen som blir annorlunda och givetvis skärningar, håltagning och förskjutning för att passa fogar. Sen kan man tycka det är en kul överraskning när plattsättaren förväntar sig 10×10 cm men blir på startdatum överraskad av en 120×120 cm som står lutat i hörnet. Men det skämtet får stå för dig. Om du ska göra det själv ska du fundera på hur duktig plattsättare du egentligen är och ta gärna hjälp av ett par extra lugna händer. Du bör också läsa på här, fråga oss gärna, så du är förberedd ordentligt för att få bästa möjliga resultat.
Ett bärande och plant golv är nummer ett. Många väljer att lägga en golvvärmeslinga under Altamura klinker och det ökar bara känslan av ett ombokat och exklusivt golv. När golvet är lgt och värmeslingan ev. då är lagd och ingjuten ska du lägga fixet; sättmassan. Det är nu viktigt att hela plattan får fix på hela baksidan för enklast möjliga läggning. Stryk inte bara fix på underlaget utan grunda med fix även på klinkerplattans baksida. När du lägger plattan på plats ska du trycka till med ett jämnt tryck över hela plattan och samma tryck, och samma mängd fix, ska du sedan använda på resterande plattor på ytan du klinkar.
Det som kan orsaka stor irritation och som du inte märker innan golvet är klart är om fixet gör att klinkerplattan härdar snett och att en sida sticker upp någon millimeter på en av sidorna. Även proffs ser till att använda hjälpmedel för att stora plattor ska ge ett bra slutresultat. Hill Ceramic säljer Peygrans Nivåsystem som näst intill lovar ett perfekt resultat. Det är enkelt sett en bygel som låter dig kila fast och jämnt trycka ner klinker mot sättmassan. Läs mer om Peygrans Nivåsystem på vår blogg.
Se också till att planera din plattsättning; gäller givetvis mest ju större plattor du lägger. Klinker i storformat behöver en stor yta för att synas och komma till rätta men även ett litet utrymme kan se spännande ut med en stor platta. Tänk bara på var fogarna kommer och att det inte ser ut som att man lägger några stora plattor och en massa skarvbitar. Det kommer ta bort effekten på klinker i storformat. Om rummet har många vinklar rekommenderar vi en mindre storlek på Altamura klinker.

Altamura, stora klinker på vägg

Vi är vana vid att klinker är en keramisk platta vi lägger på golv eller sätter på vägg i kök och badrum. Marmor sten imitation är klassiskt och ger en exklusiv men ombonad känsla i ett rum. Altamura säljs bland annat i storlek 120×60 cm vilket gör det till ett av de lättaste, billigaste och smarta alternativen och val av kökskakel med kvalitet och detta utseende. Lätt att torka av och hålla fräsch eftersom den inte suger åt sig fett och stänk. Du rengör köksklinker enkelt med ett fettlösande rengöringsmedel.

Badrumsväggar med Altamura; så läckert! Du bestämmer själv om du vill ha samma nyans på golv och vägg eller bara på en av de. Givetvis får det utmärkt att kombinera med ett annat kakel eller klinker också för att få en personlig stil på badrummet. Altamura finns i två utföranden: matt eller blank polerad. Om det finns mycket naturligt dagsljus i rummet bör du tänka på att blankpolerade plattor reflekterar ljuset direkt och okontrollerat medan en matt klinker dämpar ljuset och ger rummet en sober ton. Kalkfläckmässigt är blanka plattor lite viktigare att hålla rena eftersom fläckarna blir snabbare framträdande på blanka än matta. Samtidigt är det kanske roligare att städa blankt eftersom resultatet syns direkt.

Men kan man använda Altamura klinker på andra väggar? Ja faktiskt överallt! Altamura är frostsäkert så tekniskt sett skulle du kunna klä din fasad i plattan. Men vanligast är nog att det är golv och innerväggar som man kan klä- Kök och badrum har vi pratat om men vardagsrummet går alldeles utmärkt att sätta klinker i. Att sätta Altamura på alla väggar skulle kunna ge en minst sagt intim grottkänsla men en fondvägg med tillhörande öppen spis kanske kan fresta. Eller som bakgrund mot en TV-skärm eller hemmabar. Det är bara fantasin som sätter gränser.

Om man sätter Altamura granitkeramik klinker på väggen ska man veta att det är lite jobbigare att borra fast tavelkrokar och sätta småspik för upphängning av diverse vägghängda produkter än på en uppreglad gipsvägg. Låt inte detta hindra dig från att sätta klinker på väggen! Fördel ett är att du inte kommer få en massa onödiga fula borrhål; de som du gör får du bara acceptera! Nummer två är att det finns utmärka lim som fungerar både i vardagsrum som våtrum och som borrfritt låter dig montera duschhyllor, krokar, tavlor och även möbler utan att borra.Läs gärna vår blogg för mer information.

Staden Altamura

År 1993 upptäckes Altamuramannen, ett delvis bevarat fossil som kan dateras bakåt 130 000 år. Fyndet gjordes i en kalkstensgrotta ”Grotta Di Lamalunga” som ligger i södra Italien nära den mytomspunna staden Altamura.
Altamura ligger på en kulle utanför Bari och har rötter som stad med anor från bronsåldern och katedral är ett av stadens stoltaste byggnadsverk. Staden rymmer mycket historia och har en mycket väl bevarad arkitektur med många museer och gallerier för en konst- och kulturintresserade.

Staden är också känt för sitt speciella bröd, Pane di Altamura, som fått EUs klassificering och speciella varuskydd PDO som garanterar autenticitet och ursprungsskydd. Brödet som tillverkas av speciella arter durumvete, utvalt vatten och en specifik tillverkningsmetod.
Uppdaterar…
  • Du har inga produkter i varukorgen.
Information om leveranstider