VARUKORG
Du har inga produkter i varukorgen.

Delsumma:
0 SEK

Meny

Close

KATEGORIER

KOLLEKTIONER

En plattsättares bekännelser – Nivåsystem

En plattsättares bekännelser – Nivåsystem

Av Hill Ceramic 31/05/2019
Jag har jobbat med produkter till badrum i större delen av mitt liv. Duschar, badkar och badrumsinredning  tillsammans med blandare har upptagit många arbetstimmar och ett designintresse gjorde att kakel och klinker blev precis lika intressant. När man jobbar med dessa produkter, inte minst keramik,  är det många vänner som automatiskt får för sig att man också är en fena på att installera produkterna. Under decennier lyckades jag ducka men en dag gick det inte längre; jag var tvungen att lära mig lägga ett klinkergolv.

Praktik hos en plattsättare

Att vara plattsättare innebär att man utför ett hantverk. Alla kanske har grundförutsättningar att lösa uppdraget och det krävs ingen utbildning för att kunna fästa en kakelplatta på en vägg men efter att ha försökt i mitt eget kök en gång insåg jag snabbt den yrkesskicklighet en plattsättare har som lämnar ett perfekt resultat efter sig och att övning ger färdighet. Med detta i huvudet bad jag en plattsättare i bekantskapen om att på hänga med på ett jobb i studiesyfte. Jag erbjöd mig att blanda fog och köpa lunch och han var inte sen att ta med mig till ett projekt där golvet skulle fogas.

Det första som slog min när jag kom till villan han jobbade i var hur rent det var, byggplats som det ändå var. Det fanns inget byggdamm i luften . Han förklarar att det inte bara berodde på att det är lättare att arbeta i en ren miljö utan kunden ville ha vit fog på golvet och om det finns partiklar och smuts i luft och på verktyg kan det lämna tråkiga avtryck i fogen som flammighet.

Så resonerade han! Nästa sak jag upptäckte var att det låg en massa plastbitar på golvet i ett symmetriskt mönster. Bilden ovan är tagen från ett annat tillfälle men principen var den samma. Jag hade tidigare jobbar med vanliga kakelkryss men detta såg annorlunda ut. Det var första gången jag kom i kontakt med ett sk. Nivåsystem.

Lägga klinker med nivåsystem

För att klinker ska fästa breder man ut ett lager sättmassa, fix, på golvet, och är det stora plattor även på plattans baksida. Man fäster klinkerplattan med ett ordentligt men jämnt tryck över hela plattan så den suger ner i fixet och låter det sedan härda innan man fogar, tvättar och sedan är golvet klart. Men det finns faktorer som spelar in när det gäller torktid och det är bland annat:

•  Fixets tjocklek och konsistens
•  Luftfuktighet
•  Temperatur i rummet

Om man har otur kan torkningen bli ojämn med resultat att en eller fler klinkerplattor kan “sjunka ner” längre än andra och skapa nivåskillnad eller att ena kortsidan “sticker upp” någon millimeter.

Ett Nivåsystem som du ser på bilden minskar risken att detta sker. Enkelt beskrivet är det en bygel i plast som du fäster i fogen mellan två plattor. Bygeln ska inte sitta direkt i ytterhörnen utan några centimeter in på plattan. Med en liten kil “klämmer” man sedan ner och ihop platan mot underlaget och angränsande platta. När fixet och klinkern härdat slår man enkelt av bygeln med en gummihammare eller en välriktad spark med foten.

Det finns alltid något nytt att lära sig som underlättar ens arbete! Tack för kunskapen!

…titeln “En plattsättares bekännelser” – just det.. jag är inte plattsättare, jag erkänner. Men jag satte plattor och det gick faktiskt riktigt bra!

Peygran Nivåsystem

För att underlätta din plattsättning har Hill Ceramic startat ett samarbete med internationellt välkända Peygran som i sitt sortiment har tillbehör för plattsättning som fixspade, fogsvamp, kakelkryss men också det berömda nivåsystemet. Klicka här för att läsa mer och beställa ditt nivåsystem.