3 steg till att montera väggtegel

3 steg till att montera väggtegel

Av Hill Ceramic 22/06/2021

1. Väggklinker

Väggklinker som ser ut som tegel kan med fördel användas både inom- och utomhus då det är frostsäkert, ett betydligt mer genuint alternativ än både tapet eller en målad vägg.
Tegelväggar inomhus är uppskattade för sin charm och gör det möjligt för dig att förändra ett rum på ett relativt enkelt sätt. Monteringen av väggtegel eller väggklinker liknar plattsättningen vid vanligt kakel och klinker. Det så kallade fuskteglet förekommer i många olika färger, utföranden och en texturkänsla som påminner om riktigt tegel. En sak har de alla gemensamt; de kommer att ge en äkta och genuin känsla av tegel.

2. Montera ditt eget väggtegel

Vill du känna dig som ett proffs? Montera väggklinker från Hill Ceramic själv för ett proffsresultat. Här kommer tre enkla steg till att montera väggtegel som ett proffs.

3. Steg 1 - Planera

Börja med att mäta ut var du vill att plattorna ska sitta, säkerställ att väggen är jämn och applicera eventuellt primer om du monterar på en ny väggskiva. En vägg med tegelsten kan bli effektfullt på många sätt, om du till exempel förskjuter plattorna för varje ny rad du monterar så döljer man fogen på bästa möjliga sätt. Det kan vara smart att lägga ut plattorna framför dig på golvet för att avgöra vad som är snyggast innan du börjar montera.

4. Steg 2 - Montera

Nästa steg är att montera väggtegel och det gör du lättast med fix/bruk, vi rekommenderar inte lim. Applicera första raden av bruk på väggen och använd en 6-8 mm tandkam, montera plattorna bredvid varandra så tätt ni kan och tryck till lite lätt. När ni börjar på andra raden så se till att fogen inte hamnar precis ovanför den undre plattan, fortsätt montera resten av plattorna med samma teknik där ni förskjuter varje rad.

5. Steg 3 - Fogning

Normalt så använder man fog för fogning av kakel och klinker, fog är normalt väldigt finkornig och ger en jämn och slät känsla, med tanke på att fuskfogen på plattan är ganska grov samt att fogen mellan plattorna är minimal, kanske så liten som 1 mm så rekommenderar vi att man använder bruket som fog. Det går bra att använda det överflödiga bruket som kommer ut mellan plattorna när ni trycker till dom vid montering.

Ett annat tips som vi har fått från kunder är att man kan ganska lätt färga/smutsa fogen för att uppnå samma färg/ton/nyans som fuskfogen på själva plattan, detta kräver dock lite konstnärstalang.

6. Steg 4 - Avslut

Torka av fogen/bruket med vatten och en svamp innan fogen börjar torka, detta kan gå ganska snabbt så vänta inte för länge med rengöringen. Skölj svampen i rent vatten många gånger och undvik på detta sätt att ni får bruksrester kvar på plattan när ni är klar.
Ni behöver inte impregnera en kakel eller klinker tegel, den kan ni enkelt torka av med hushållsrengöring med fuktig trasa eller tvättsvamp.
Verktyg som vi rekommenderar är en vinkelslip med kapskiva för porslin, en traditionell kakelskärare är inte ett bra alternativ när plattan har en grövre struktur.
Har ni frågor så är ni välkomna att höra av er och vi blir väldigt glada om ni delar bilder på ert resultat eller tom lägger upp det på sociala media med @hillceramic #hillceramic i både bild och inlägg.

7. Manhattan

Manhattan är ett väggklinker som kan användas på alla ytor i hemmet. En tegelvägg bidrar till en rustik miljö.

Manhattan >>

8. Masia

Maisa är en snygg väggklinker som ger en varmare och genuin känsla i rummet. Mörkare tegel är snyggare att sätta upp i rum med en generös takhöjd då man inte behöver tänka på att få rummet att se större ut.

Masia >>

9. Autol

Autol är ett kakel som gör sig fantaksitkst snygg på din uteplats för en exotisk upplevelse. Premium serie Autol innehåller utbud av 2 olika storlekar: 25x50 cm, 30x60 cm och kommer i fem olika färger.

Autol >>

10. Calvilla Arena

Calvilla Arena är ett exempel på hur man kan bryta av det hårda med något mjukt. Calvilla är ett kakel som finns i flera färger och mönster för en unik upplevelse.

Calvilla Arena >>

11. Blocs

Blocs är en grå klinker i natursten med en tegeltextur som finns i flera färger. Beställ gärna ett varuprov om du inte är säker på hur plattan ser ut i verkligheten.

Blocs >>

12. Scale Shell

Vitt väggtegel är ett spännande alternativ som ger en intressant textur till ett rum. Denna klinker är ett perfekt val för dig som vill slippa sätta upp tavlor eller andra väggdekorationer för att väggen inte ska se tom ut.

Scale Shell >>


Midsommarkampanj
Missa inte vår midsommarkampanj med fantastiska priser på kakel och klinker som gäller fram till 30/6. >>