• Sok
  Generic filters
  Exact matches only
  Filter by Custom Post Type

Hur ska man rengöra kakel och klinker?

Rengöra kakel och klinker | Guide från Hill Ceramic®

Rengöring av kakel och klinkers

Att rengöra kakel i badrum är viktigt ur många hänseenden. Det är här du spenderar tid både när du är sjuk och när du vill göra dig fin. Att göra det i en hygienisk miljö är alltid trevligt och om du skapar en enkel rutin så tar det inte så låg tid med städning och rengöring av kakel. För en enklare vardagsstädning använder du lättast produkter som du redan har hemma. Citronsaft, ättika, bakpulver och kanske lite badrumspray. Det finns de som använder klorin till allt. Det blir förvisso rent men lukten är otrevlig för de flesta, miljömässigt tveksamt och kan irritera huden.

Du har säkert kakel vid spis och diskbänk. Så givetvis måste ditt kakel i köket rengöras. Tänk på att det är ingen skillnad på kakel och klinker i kök när det kommer till kvalitet men det är skillnad i rengöring. Att rengöra kakel i kök innebär att man ska få bort fettfläckar och matrester medan det i ett badrum handlar om kalk och tvålavlagringar. Se till att inte använda stålull eller liknande som med tiden kommer repa kaklet.

Här kommer ett par tips på hur du enkelt rengör och underhåller kakel och rengör klinker. Dessa sätt fungerar lika bra för vardagligt underhåll och det är bara välja. Ett tips på vägen är att stänga dörren till badrummet och låta varmvatten flöda en kort stund så du får upp lite vattenånga. Den hjälper till när det är dags att tvätta kakel. Så egentligen – bästa stunden att städa badrum är efter en varm dusch.

Enkel rengöring till vardags av kakel

1. Enkel rengöring till vardags av kakel

 • Rengöra med ättika. Blanda vatten och ättika, 50/50, i en sprayflaska för ett enkelt men effektivt rengöringsmedel. I duschen där kalk på kakel är ofrånkomligt kan du behöva gnugga lite extra med trasan och vätska. Glöm inte att spraya och torka av alla kaklade väggar. Det är ett badrum och även kaklet långt från duschen nås av vattenångor.
 • Rengöra med citron eller citronsyra. Citronsaft har syra och en fräsch doft. Spraya citronsaften på plattan med en sprayflaska och torka eller tvätta direkt med citron på en rengöringssvamp. Tvätta av med rent varmt vatten och torka torrt.
 • Rengöra med badrumsprodukter. Det finns en uppsjö av rengöringsmedel som alla fungerar utmärkt i badrum. Välj gärna något som är milt mot miljön och anpassat till kakel dvs utan slipmedel. Du behöver heller ingen desinficerande spray till kakelväggar som till WC-stolen, däremot en som löser kalk.
Grovrengöring av kakel och klinker

2. Grovrengöring av kakel och klinker

 • Rengör med bakpulver. Blanda bakpulver, ättika med en tesked diskmedel och vatten ordentligt i en sprayflaska. Spraya det område som ska städas och vänta 10 minuter innan du torkar torrt med en trasa.
 • Rengör med citron. Det mest miljöeffektiva är att ta en citron, dela den och helt enkelt gnida in problemområdet. Låt saften verka ett par timmar och tvätta bort med vatten.
 • Rengör med maskin. Det finns ångmaskiner som effektivt löser upp och tar bort kalk och lämnar rena kakelväggar och klinkergolv efter sig. De är inte större än en dammsugare, kan ibland vara kombinerade, och lämpar sig till större badrum och ytor. Man fyller de oftast med vanligt vatten och så gör klinker ren på ett skonsamt och miljövänligt sätt.
Rengör golvet sist

3. Rengör golvet sist

När alla väggar är rena så torkar du av golvet. Att börja med golvet är dumt eftersom du kommer att stänka ner det med dina olika rengöringsprodukter. Använd en mopp eller dammsugare. Du kommer att rengöra klinker på samma sätt som kakel. Torka gärna vått efteråt med en enkel blandning av såpa eller allrent. Använd inte för mycket vatten och se till att vattnet byts om du har ett större badrum så du inte plaskar runt med smutsigt vatten. Golvet ska, precis som alla andra golv du våttorkar i huset, torka efter två minuter. Tar det längre tid har du använt för mycket vatten.

Om du har ett marmorgolv eller ett golv i poröst material som betong eller sten bör du använda produkter som din leverantör kan hänvisa dig till. Använd inte vilka medel som helst eftersom de kommer att kunna missfärga dina golvplattor.

Skydda kakel med vax

4. Skydda kakel med vax

För att skydda ytan på ditt kakel och klinker går det att applicera ett tunt lager vax på kakel. Vaxet kommer att göra plattan vattenavstötande; du kommer tyvärr inte slippa att städa men inte lika ofta och noggrant. Det finns även spray som tar bort ytspänning på större vattendroppar; vattnet pärlar sig och rinner av. Det blir då, precis som med vax på klinker och kakel en osynlig hinna som inte påverkar utseendet. Dock bör man vara försiktig med vax och spray på marmor och all natursten. Det finns risk för missfärgning då det är porösa material.

Rengör fog på bästa sätt

5. Rengör fog på bästa sätt

När kakelplattorna är rena får du inte glömma bort fogen. Det är oftast denna som blir smutsig eftersom den suger åt sig fukt, fett och tvålrester. Det enklaste och mest miljövänliga är att blanda en pasta på lika delar bakpulver och vatten och smeta på fogen. Låt pastan verka ett par minuter innan du gnuggar rent. Använd med fördel en bomullboll eller en tandborste och skrubba mjukt.

Det ska mycket till för att få mögel i fog men det kan utvecklas i en miljö med vatten och snabba skiftningar mellan varmt och kallt. Det finns effektiva mögelborttagningsmedel i handeln om olyckan är framme. Om fogen är missfärgad finns alltid möjligheten att foga om en vägg. Använd en fogkrats och skrapa ner fogen ett par millimeter och applicera ny fog. Se till att inte skrapa för djupt så du skadar underliggande fuktskydd.

Marknaden erbjuder även fogfärg som man målar på fogen. Det blir ett hyggligt resultat men innebär att du kapslat in smuts och han lägga grunden till ett problem med mögel. Denna färg för fog har även en tendens att vara svår att tvätta bort om du får den på själva plattan.

delivery-truck
Snabb leverans

Vi skickar alla lagerprodukter första vardagen efter beställning, med transport tar det ca 2-4 vardagar.

credit-card
Säker betalning

Vi använder Klarna som betalningspartner, ni kan handla idag och betala senare.

customer-service
Kund support

Vi nås via chatten, mejl samt telefon, vi svarar normalt inom 30 min, under helger har vi begränsad bemanning.

tag
Kampanjer

Vi har regelbundet förmånliga kampanjer, kampanjerna är tidsbestämda.

box
10 000 produkter

Storst utbud av kakel och klinker

store
B2B företagskonto

Är du återförsäljare, plattsättare, fastighetsbolag eller annat branschföretag så har vi avtalspriser online.

Uppdaterar…
 • Du har inga produkter i varukorgen.
Information om leveranstider