Frakt 395 kr I 30 dagars returrätt
4.8

Underlätta din plattsättning

Hill Ceramic har i samarbete med Peygran lagt ett antal produkter på lager för att snabbt, billigt och enkelt kunna leverera tillbehör för plattsättare över hela landet. Peygrans produkter som innefattar nivåsystem för läggning av kakel och klinker, fixkam, fogsvamp och kakelkryss är lätta att arbeta med och håller, precis som allt vårt kakel och klinker, högsta internationella kvalitet och standard.

Rak fog med kakelkryss

Kakelkryss sätter du mellan plattorna för att stabilisera så de inte glider under härdningsprocessen. Således är det kakelkryssens storlek som avgör bredden på fog. Kryssen placeras antingen på högkant mellan plattorna eller i hörnen när plattan är fäst med sättmedel
När fixet har härdat är det dags att foga plattorna. Om man inte tryckt ner kakelkryssen mellan plattorna utan satt de löst ska man plocka bort kryssen innan man applicerar fog. Om de sitter fast mellan plattorna går det utmärkt att foga över kakelkryss. Tänk dock på att om plattan är väldigt tunn och din fogfärg är ljus finns en risk att dina kakelkryss kommer att ”lysa igenom” fogen.

Vilken är standardbredd på fog

En kakelfog eller klinkerfog har som uppgift att binda ihop plattorna mot väggen och bilda en dekorativ och skyddande yta. Den tar också upp eventuella små ojämnheter i plattornas storlek och sättning men gör också att väggen eller golvet blir slätt.
Om man inte önskar annorlunda brukar de flesta plattsättare på ren rutin välja att lägga en fogbredd på 3mm på vägg och 5mm på golv. Så om det finns standardmått är detta två! Är du osäker rekommenderar vi att du lägger upp ett antal plattor löst framför dig innan montering. Fogens bredd har ingenting med hållbarhet eller tålighet att göra men en bredare fog, och som dessutom är ljus, kommer att behöva ett tätare underhåll för att se fräsch ut.
Det finns två typer av kanter på en keramisk platta; raka kanter eller runda kanter. De runda är traditionella för kakel ock klinker och ska läggas med ett par millimeter fog för att komma till sin rätt. Plattor med raka kanter, sågade sk. rektificerade plattor, är tänkta att läggas med ingen eller minimal fog. Om din platta har raka eller runda kaner står i produktspecifikationen vid varje platta.

Vilken färg på fogen

Om du väljer en fogfärg som ligger nära den på ditt kakel eller klinker kommer du få en vägg som flyter ihop till en enhet. Ytan blir lugn. Väljer du däremot en kontrastfärg framträder fogen mer och ger ett mer livligt intryck. Vill du ha lite mer inspiration ska du kolla på våra produktbilder och läsa vår blogg som kommer ge dig råd. Klicka här för att komma till blogginlägget om fogfärg.