Vuxentiramisu enligt Vidde
Italiensk mat är uppskattad över hela världen då den ska baseras på fina enkla råvaror och rena smaker. Varför inte vispa ihop en lyxig och krämig Tiramisu en tisdagskväll bara för att det är så gott? Det är du faktiskt vara värd! Receptet är för fyra personer.. tja.. tre.. kanske två! Det beror ju lite på!
Du kommer att behöva en form som rymmer en rad med 6 kex bredvid varandra. Formen bör inte vara bredare. Vill man göra den i ex. dricksglas eller annan form – ingen fara – improvisera lite!
Ingredienser:
- 2 ägg (separera gulor och vitor i olika bunkar)
- 250 g mascarpone
- 3 cl konjak (kan ökas beroende på smak och veckodag)
- ½ dl socker
- 12 savoiardikex
- 1,5 dl sjukt starkt kaffev
- Kakao att pudra över
1. Vispa äggulorna och mascarpone och konjaken till en slät smet.
2. Vispa äggvitorna fluffiga. En elvisp rekommenderas till detta moment. Häll i sockret under omröring tills vispet är slätt och blankt.
3. Vänd ner äggvitorna i smeten. Viktigt är att inte låta smeten stå för länge då den kommer vätska sig.
4. Doppa savoiardikexens undersida, sidan med minst socker, snabbt i kaffet. Se till att kexen inte suger åt sig för mycket vätska och lägg första raden i formen/glasen.
5. Häll äggsmeten över kexraden, pudra över lite kakao och lägg sedan på de sista kexen. Toppa med smet och ett lager kakao på toppen.
Ställ sedan i kylen… och nu kommer det jobbiga. Tiramisu smakar nämligen bäst när den får stå ett par timmar. Gärna över natten… lycka till med den! Hur länge den håller sig? Ingen aning ? Så länge kommer den inte att stå!