• Sok
  Generic filters
  Exact matches only
  Filter by Custom Post Type
SKITopBanners
KLST6196 - Klinker Ski Vit Blank 60x60 cm

Vacker stenklinker

KAST Nebraska Klinker Brun cm

Kakel och klinker i många storlekar

KAST Nebraska Klinker Beige cm

Mångsidig och lätt att tycka om

Ski serien

Ski - Kollektion av kakel och klinker | Hill Ceramic ®

Storlekar

 • 75×75
 • 60×60
 • 45×45
 • 30×60
 • 20×60
 • 30×30

Ski är en serie kakel och klinker framtagna att för att se ut som sten. På en mindre golvyta leker nyanserna och klinker storformat ger dig ett stort flytande enhetligt stengolv. Kakelplattorna har det spännande måttet 20×60 cm som ger ditt badrum rymd och ett stilrent lugn!

KLST6207 - Kakel Ski Ljusgrå 20x60 cm
KLST6193 - Klinker Ski Ljusgrå 75x75 cm
KAST Nebraska Klinker Brun cm
KAST Nebraska Klinker Beige cm
KAST Nebraska Klinker Beige cm

Mosaik och Dekor

Kakel Ski Grå Mix 20x60 cm KLST6211

Vad är stenklinker

Den tryckta ytan på en klinkerplatta avgör hur den kallas. Om det är en yta med träimitation blir det träklinker, en betongliknande yta ger betongklinker och stenklinker är alltså en klinkerplatta som är gjord i färg och struktur för att efterlikna en stenplatta. Det finns de som använder natursten istället för klinker. Här måste man väga för- och nackdelar. Ett äkta material ge en annorlunda känsla hos den som är riktigt petig men det ska vägas mot kostnader och tid för underhåll, risk för slitage och ojämnhet i färg och kvalitet. En stenklinker ger dig alla naturstenens yttre egenskaper men med en klinkers styrka.

Välj fogfärg och bredd på fogen

Fogens uppgift är att binda samman kakel och klinker och gör att golvet / väggen blir en enhet. Försök att lägga fogfärg nära i ton med grundfärgen i plattan. Om du vill framhäva färg- och strukturskiftningar bör fogen vara mer avvikande.
En normal standardfog för golv är mellan 3–5 mm bred. Detta passar alla klinker men tänk på att om du använder mosaiken 5×5 cm finns här en färdig fogbredd eftersom mosaiken är förmonterad på nät. Bitarna går att lossa och nätet är delbart.

Kombinera olika storlekar på klinker

Ski är en av Hill Ceramics serier som finns både som kakel och klinker. Meningen är givetvis att om du vill ha ett badrum i enhetlig stil ska nyanser och strukturer stämma överens i golv- och väggplatta. Kakel är enbart till vägg medan klinker oavsett storlek fungerar att sättas på vägg och läggas på golv.
Storleken på kakelplattorna i serien Ski är 20×60 cm. Den rektangulära formen ger rondör i ett rum om man väljer att lägga den ner. Om man ställer den upp kommer rummet att ges illusionen av att få höjd; rörelse uppåt.
Klinkerplattan finns i olika förger, precis som kakelplattan, men i storlekarna:

 • 75×75 cm
 • 60×60 cm
 • 45×45 cm
 • 5×5 cm (ark 30×30 cm)

Klinker i storformat

När golvplattor är storlek 60×60 cm och större räknas de som klinker i storformat. Plattorna går att sätta på vägg och lägga på golv och används precis som mindre klinker. Dock finns ett par saker att ta i beaktning innan man som lekman börjar ge sig i kast med att montera storformat.
Sättmassan är förutom kravet på ett riktigt stumt, stabilt och slätt underlag det viktigaste. Hela plattan måste sugas fast och ner i fixet. Se till att trycka till klinkerplattan ordentligt. På fixets förpackning står det hur mycket du bör använda till varje kvadratmeter och hur du bäst blandar. Ett tips är att om det är väggplattor, försök att inte använda allt för löst blandat fix. Löst fix gör att plattor lättare glider vilket inte är snyggt på väggen. Använda gärna kakelkryss, kilar eller snöre som stabiliserar / separerar mellan plattorna som du sedan tar bort innan du fogar klinkerplattorna.

Bränningar och storleksavvikelser

Dagens tillverkning av klinker och kakel sker i enorma maskinhallar där det inte sällan matas in råmaterial i ena änden och pottas ut plattor så nära klara för montering som möjligt i i den andra. Maskinerna används inte bara till att tillverka en typ av plattor utan ställs hela tiden om för att producera tillverkarens många olika serier. Det finns alltid en grundinställning för hur en platta ska se ut men eftersom maskinernas exakthet regelbundet ställs om kan det uppkomma vissa avvikelser i mått och färg på en serie plattor.
Detta är för dig endast att tänka på om du gör en tilläggsbeställning. Det gäller inte bara Ski-plattan utan alla serier och inte bara från Hill Ceramic utan från samtliga kakel och klinkerleverantörer. Varje gång du beställer plattor från Hill Ceramic får du produkter tillverkade i samma batch; vid samma bränningstillfälle. På kartongen står det alltid tryckt en siffer/bokstavskombination som gör att tillverkaren kan identifiera tillverkningstillfället. Ofta är benämningen kallad SHADE och TONO. Skulle du ha beställt för få plattor är det denna informationen vi behöver för att kunna hitta rätt bränning. Avvikelser brukar inte vara stora men det finns tillfällen då en avvikande bränning kan se riktigt illa ut. Plattor som redan har stor skiftning i nyans påverkas givetvis mindre.

PEI-skala och granitkeramik

En klinkers hårdhet och användningsområde definieras av den sk. PEI-skalan. Ett internationellt index som ger riktlinjer kring hur en platta ska användas. Kakel ingår aldrig i PEI utan endast golvmaterial. I skalan är 5 det högsta och mest slitstarka och dessa klinkerplattor är hårda nog att användas överallt där klinker läggs och för allt tänkbart slitage.
Vissa klinkerplattor går under termen Granitkeramik. Dessa plattor är tillverkade med en annan typ av lera än klinker och de är ofta genomfärgade. Det innebär att om man skulle lyckas knäcka av en bit platta är det samma material hela vägen genom plattan till skillnad från en klinker som har en glaserad yta.

Klinker och granitkeramik utomhus

På varje produkts informationssida finns ett antal tekniska specifikationer gällande klinker- och kakelplattor. Förutom måttenheter och PEI-skalan, om det är en klinker, står det också angivet om plattan tål golvvärme och om den är lämplig till utomhusbruk. Dessa två egenskaper brukar gå hand i hand men det finns undantag så dubbelkolla alltid.
För att en klinkerplatta, eller en granitkeramikplatta, ska kunna användas som utomhusplatta krävs att de är frostsäkra och det har att göra med plattans kompakthet och inget annat.
Problem med klinker är att den är porös och suger åt sig fukt. Det är inga problem inomhus eftersom vätskan förångas i värmen. Men om en fuktig platta utsätts för frystemperaturer kommer vätskan givetvis att frysa och kan i värsta fall knäcka en platta inifrån. En frostsäker platta, granitkeramik, är kompakt med nära nog 0 i vattenabsorbtion och passar därför utmärkt. Med det sagt så finns det vintrar som inget material klarar av. Ska du sätta en platta utomhus bör du alltid köpa ett paket extra för att kunna laga med linkande palla om oturen är framme och Kung Bore är riktigt arg.

Kung Bore

När vinden från norr blåser in över landet och det luktar snö, frost och is i luften, då är Kung Bore i annalkande. Kung Bore är kyla och vinter personifierad som en litterär figur och har sitt ursprung i sent svenskt 1600-tal av författare och poet Olof Rudbeck med latinska ordet ”Borealis” som förgrund med ansyftan på kyla och nordanvind.

Uppdaterar…
 • Du har inga produkter i varukorgen.
Information om leveranstider