• Sok
  Generic filters
  Exact matches only
  Filter by Custom Post Type

Hur ska man borra i kakel?

Borra kakel | Guide från Hill Ceramic®

Borra i kakel och klinker

Många frågar om man själv får sätta kakel och lägga klinker på vägg. Det är klart du får. Det är enkelt och det är dessutom roligt att kakla en vägg. Någonstans kommer du att behöva borra i kakel för en sladd, kontakt eller hylla. Du får givetvis borra i kakel själv också. Tänk på att inte använda för mycket tryck på borrmaskinen men framförallt – det blir alltid bäst resultat när du använder bra verktyg och bra material. Bli inte dumsnål utan satsa på bra kakelplattor och en anpassad borrmaskin!

Här kommer en enkel guide hur du själv enklast gör för att få ett perfekt resultat. Glöm inte att om arbetet ska utföras i våtutrymme finns regler kring håltagning på monterat kakel och klinker. Är du osäker ska du fråga en behörig installatör om råd innan du borrar hål i kakel.

Rengör kakelytan

1. Rengör kakelytan

Börja med att torka plattan med en fuktig trasa, undersök kaklet och är det skadat eller sprucket så byt ut kakelplattan.

Välj en borr

2. Välj en borr

Välj alltid ett borr som är avsett för keramiska plattor, detta kan du hitta i de flesta byggvaruhusen eller special butiker:

 • Glas- eller kakelborrar är formade för att minska risken spridda spröda material. Hos din handlare hittar du olika prisklasser och därmed olika kvaliteter, vi rekommenderar att ni köper ett kvalitetsborr då resultatet kan var förödande om något går fel.
 • Diamantborrar är dyrare, dessa kan borra genom extra hårda plattor. Du kan behöva diamantborr när du skall borra granitkeramik och porslinsklinker. Detta är väldigt hårda material och fungerar så klart också till kakel.
 • När du borrar lite större hål så börja med ett mindre borr och sedan ett större.
Använd skyddsglasögon

3. Använd skyddsglasögon

När du borrar och kapar ett kakel eller klinkerskiva så kan det flyga flisor, därför är det viktigt att du skyddar dina ögon, skulle du få flisor i dina ögon så skölj med vatten och kontakta genast sjukvården.

Täck området med maskeringstejpen

4. Täck området med maskeringstejpen

Täck över området i kryss, vilket markerar hålets plats. Detta hjälper till att ge borren lite dragkraft, vilket minskar risken för att det glider. Tejpen gör också flisning mindre sannolikt på hålets yttre kant.

Tryck lätt på borren med en hammare

5. Tryck lätt på borren med en hammare

En borr kan hoppa över och hoppa runt på kakels släta yta. Håll borren över mitten av X och knacka till den väldigt lätt med en hammare. Knacka försiktigt för att undvika skador, upprepa tills du har gjort ett litet hål genom glasyrytan.

 • Om du använder en borr som är större än 1/4 tum (0,6 cm), bör du borra ett pilothål med ett tunnare borr först.
Borra långsamt genom plattan

6. Borra långsamt genom plattan

Sätt din borr på en låg hastighet och lätt tryck på ytan. Låt borren arbeta långsamt, trycker du hårt så är risken stor att kaklet spricker.

 • För mycket tryck kan också orsaka att kakel spricker på baksidan, vilket skapar en svag punkt i kakel och ofta ett mycket större hål än vad som ursprungligen var tänkt.
 • Diamantborrar kan göra skador med snabb borrning. Borra inte snabbare än 600 varv per minut med diamantborrar mindre än 1,25 cm, eller 450 varv per minut för borrar från 1 till 2,5 cm.
Smörj med vatten när du borrar

7. Smörj med vatten när du borrar

Friktion från borrning av hårda material skapar mycket värme, vilket kan bränna borren eller till och med bryta plattan. Skydda ditt projekt och förläng borrens livslängd med en konstant vatten försörjning av borrhållet. Du kan använda en liten slang, en sprutflaska eller ett glas vatten.

 • “Vattna” borren varje 15-20 sekund, detta drar vatten till spetsen av borren, där friktionen är som störst.
 • Om borren blir för varm så sluta borra och låt det svalna en stund.
 • Som ett alternativ smörj borren med borrolja.
Borra i kakel försiktigt

8. Borra i kakel försiktigt

Fortsätt att borra långsamt och tålmodigt, sitter plattan redan på väggen så undvik hårt tryck så du plötsligt inte borra genom både plattan och bakomliggande vägg och dessutom slår chucken på borren i plattan.

***

Skall ni borra klinker. Principen är samma som för kakel, ni skall dock vara noga med att få rätt borr, modern klinker är oftast väldigt hård och där av krävs det borr avsett just för detta.

***

Våtutrymme och dusch. Man skall alltid undvika att borra i duschen eller i direkt anslutning till en yta som utsätts för vatten hela tiden. Behöver man dock borra så borra inte djupare än nödvändigt, efter borrning så fyller ni hållet med silikon, sätter i plugg och där efter monterar ni tillbehöret. Ett tips är att kolla med ert försäkringsbolag eller med en certifierad våtrumsinstallatör vad som gäller för just dig.

delivery-truck
Snabb leverans

Vi skickar alla lagerprodukter första vardagen efter beställning, med transport tar det ca 2-4 vardagar.

credit-card
Säker betalning

Vi använder Klarna som betalningspartner, ni kan handla idag och betala senare.

customer-service
Kund support

Vi nås via chatten, mejl samt telefon, vi svarar normalt inom 30 min, under helger har vi begränsad bemanning.

tag
Kampanjer

Vi har regelbundet förmånliga kampanjer, kampanjerna är tidsbestämda.

box
10 000 produkter

Storst utbud av kakel och klinker

store
B2B företagskonto

Är du återförsäljare, plattsättare, fastighetsbolag eller annat branschföretag så har vi avtalspriser online.

Uppdaterar…
 • Du har inga produkter i varukorgen.
Information om leveranstider