Svenskt företag med lager i Varberg
4.8

Hur ska man lägga träklinker?

1. Klassisk kakelsättning

Det klassiska sättet att montera kakel och klinker fungerar givetvis på träklinker också. Beroende på plattans färgställning och mönster kan detta se väldigt strikt och traditionellt ut. Passar bäst med mindre storlekar träklinker

2. Använd förskjutning

Genom att skjuta plattorna när man lägger klinkergolv får man ett mer levande golv och rörelse i rummet. Hur mycket du väljer att skjuta plattorna är upp till dig men för mindre plattor rekommenderar vi upp till 20% förskjutning.

3. Ett levande klinkergolv

Länge träklinker tillåter dig i ett större rum att skjuta mer i läggningen. Ett populärt sätt att lägga större klinkerytor på är att skjuta plattorna 1/3 i läggningen.

4. Traditionellt klinkergolv

Detta läggningssätt kallas i folkmun för ”tegelstensläggning” eller ”halvförband” och brukar tillämpas när man lägger rektangulära golvklinker ex. i storlek 30×60 cm. Det finns en regelbundenhet i läggningen och gör att golvet får en jämn rörelse.

5. Fritt förband – flytande golv

Detta är ett golv lagt i sk. flytande läggning. Man börjar uppe i vänster hörn och fortsätter ”åt höger”. Sista plattan måste kapas och ändbiten flyttar man ner och börjar andra raden med. Man brukar lägga parkettgolv på detta sätt och det går givetvis utmärkt att lägga längre träklinker på detta sätt.