• Sok
    Generic filters
    Exact matches only
    Filter by Custom Post Type

Hur man kan foga kakel och klinker?

Foga kakel och klinker | Guide från Hill Ceramic®

Foga kakel och klinker

Fog är den massan man sätter mellan kakel och klinker. Den gör att ytan blir slät men hjälper också till att fixera, fästa, plattorna mot underlaget. Fogmassa räknas inte som en aktiv del av fuktskydd i våtutrymme.

Välj rätt fog och fogfärg

1. Välj rätt fog och fogfärg

Dina plattor har antingen raka eller runda kanter. Raka kanter, sågade, innebär att man kan lägga plattorna med minimal fog. Hur bred ska fogen vara? Det är givetvis en smaksak men en standardfog räknas runt 3mm bred. I dessa fall använder man en finkornig kakelfog. Om fogen ska vara tjockare än 3mm kan en grövre klinkerfog användas.

Färgen på fogen väljer du efter hur mycket rutmönster du vill uppleva. Om du väljer en fogfärg som ligger väldigt nära plattan i färgen smälter allt ihop till en enhet. Väljer du däremot ex. svart fog till en vit kakelplatta blir fogen mer framträdande. En tumregel är också att välja en ljusare fog på väggen och en något mörkare nyans på golv.

Blanda fogmassa

2. Blanda fogmassa

Läs noga på förpackningen och blanda efter instruktionerna. Se till att ha lämplig skyddsutrustning och maskiner, borr och blandare, avsedda för ändamålet för bäst resultat. Blanda så mycket fog som du beräknar kunna använda under de närmaste 20 minuterna vilket är ungefärlig öppettid för blandad fogmassa.

Applicera fog

3. Applicera fog

Tänk på att sättmassan, fixet, ar helt torrt innan fogmassa sätts på. Om det finns fukt kvar finns en risk att fogen, om den är ljusare än fixet, blir missfärgad. Använd en fogbräda och fyll fogarna med massa. Många plattsättare lägger fogbrädan 45grader och drar fog diagonalt över plattorna medan andra petar ner fogen i sina raka rader.

Låt fogen härda

4. Låt fogen härda

Se till att så lite fog som möjligt hamnat på plattorna och låt sedan massan härda i 20 minuter.

Tvätta fogen

5. Tvätta fogen

Nu är det dags att tvätta fogen. Använd en fogsvamp och rikligt med rent vatten. Om det är mycket fogmassa som tvättas ska du byta vatten ofta. Tvätta en mindre yta åt gången och försök att inte sprida smutsigt fogvatten över plattorna i onödan.

Försegla fogen

6. Försegla fogen

Det finns produkter på marknaden som förseglar fogen och som ska göra den mer slitstark och förhindrar missfärgning och mögeltillväxt. Om ett sådant medel ska användas påföres detta nu. Läs noga på förpackningen och applicera enligt bruksanvisning.

delivery-truck
Snabb leverans

Vi skickar alla lagerprodukter första vardagen efter beställning, med transport tar det ca 2-4 vardagar.

credit-card
Säker betalning

Vi använder Klarna som betalningspartner, ni kan handla idag och betala senare.

customer-service
Kund support

Vi nås via chatten, mejl samt telefon, vi svarar normalt inom 30 min, under helger har vi begränsad bemanning.

tag
Kampanjer

Vi har regelbundet förmånliga kampanjer, kampanjerna är tidsbestämda.

box
10 000 produkter

Storst utbud av kakel och klinker

store
B2B företagskonto

Är du återförsäljare, plattsättare, fastighetsbolag eller annat branschföretag så har vi avtalspriser online.

Uppdaterar…
  • Du har inga produkter i varukorgen.
Information om leveranstider